Регионален съвет на КНСБ – Ловеч организира „Ден на отворените врати“ [ЛН]

Ловеч

Във връзка с отбелязването на Световния ден за достоен труд – 7 октомври, Регионален съвет на КНСБ – Ловеч организира „Ден на отворените врати“ на 5 октомври 2018 г. от 9 до 15 часа. През това време експертите на РС на КНСБ – Ловеч Ивилин Йовков и Пенка Йовкова ще консултират безплатно гражданите на Ловеч за техните трудови права.

От 2008 година, по инициатива на Международната конфедерация на труда, на 7 октомври се отбелязва Световния ден за достоен труд. На този ден синдикати от над 130 държави надигат глас в защита на достойния труд като най-добрия начин за борба с бедността в световен мащаб.

През тази година Световният ден за достоен труд се отбелязва под мотото „Промени правилата!“, което цели да подчертае необходимостта от пренаписване на правилата в световната икономика, за да бъдат преодолени засилващите се неравенства в разпределението на световните богатства, да бъдат извоювани по-добри условия на труд, достойно заплащане и социална защита за всички.

В тази насока е и инициативата на КНСБ и Европейската конфедерация на профсъюзите за създаване на „Алианс за сближаване на заплатите в Европа“, чиято цел е постигането на „равно заплащане за равен труд“ в целия Европейски съюз.

Според данните на Евростат за 2017 г., най-висока средномесечна нетна работна заплата са получавали работещите в Дания (3270 евро), Люксембург (3159 евро), Германия (2270евро), а в дъното на класацията е България с 423 евро. За съжаление, работещите в Ловешка област не получават дори средното за страната. По предварителни данни на НСИ за четвъртото тримесечие на 2017 г. средната брутна работна заплата за Ловешка област е 439 евро или около 340 евро нетно заплащане. Затова е нужна промяна на правилата с общите усилия на държавата, работодателите, синдикатите и самите работещи, за повишаване на доходите на работещите българи и подобряване на условията на труд, за да можем да живеем и работим достойно.

 

 

 Р Е Г И О Н А Л Е Н  С Ъ В Е Т  Н А  К Н С Б – Л О В Е Ч

5500 Ловеч, бул. „България“ №10, ет.3, тел./факс: 068/603 830

 e-mail: [email protected] ; [email protected]

 

 

Сподели

Pleven.info е автоматичен агрегатор на новини. Ние спазваме Creative Commons лиценза за онлайн съдържание и посочваме източника му. Източник на тази новина е ловешкия сайт https://lovechnews.bg