Регистрирани 793 случая на коклюш в страната до 5 май.

Плевен днес


Към 5 май в България са регистрирани 793 случая на заболяването коклюш, според информация от Министерството на здравеопазването.

„Ревизията на ваксинационния график вече е реалност. Регламентът беше публикуван в официалния вестник вчера, и аз вече подписах нареждане, което е обявено на уебсайта на здравното министерство, уреждащо въвеждането на временни мерки за контрол на епидемиите. Това включва програма за препоръчителна ваксинация против коклюш за бременни жени между 27-та и 36-та гестационна седмица“, заяви министърът на здравеопазването д-р Галя Кондева на заседание в Министерския съвет.

Благодарение на обновленията във ваксинационния календар беше осигурена възможност стандартната имунизация, включително срещу коклюш и пневмококи, да започне от 6-седмична възраст на детето.

Ваксинирането ще продължи да се извършва от докторите в общата практика, и свързано с тези изменения беше изпратено наставляващо писмо до регионалните инспекции по здравеопазване, Българския лекарски съюз и Националната здравноосигурителна каса.

Ангажиментът към премиера и нацията за разработването на система и условия за ваксинация на бременни жени се смята за изпълнен. В страната вече започна кампания за стимулиране на ваксинация против коклюш за бременни в периода от 27 до 36 гестационна седмица.

Ваксинацията за бременни е единична, безплатна и по собствено желание. Извършва се в определените за целта кабинети във всички областни центрове. „Информационно обслужване“ АД разработи интерактивна карта, която показва местата за ваксинация и осигурява телефон за контакт, карта, която може да бъде открита на специализирания сайт „Плюс Мен“.

Ежеседмично, в понеделник, регионалните инспекции ще изпращат в министерството сведения за броя ваксинирани бременни жени. Инспекциите ще провеждат епидемиологични изследвания при съобщения за коклюш и ще предписват нужните мерки за защита на болния, контактните лица и опазване на околната среда.

В случай на заболяване от коклюш в детски колективи и ученически среди трябва да се засилят мерките за проветряване, дезинфекция и лична хигиена. Дневни проверки за симптоми на инфекциозни заболявания също са предвидени, с отстраняването на засегнатите деца от общността до представяне на медицински доказателства за тяхното здраве.

Центровете по инфекциозни и паразитни болести, заедно с регионалните здравни инспекции, ще организират лабораторните изследвания за доказване на коклюш при приети случаи.

Общопрактикуващите лекари се насърчават да прегледат ваксинационния статус на своите пациенти и да гарантират навременно имунизиране съгласно зададените срокове и без ненужно отлагане, както е отбелязано в наредбата.

Информацията в тази статия е предоставена от dnes.bg.