Откриват безплатни PCR тестове за коклюш в Плевенския РЗИ

Общество


От 9 май в Регионалната здравна инспекция (РЗИ) в Плевен е организирано безплатното провеждане на PCR тестове за лабораторна диагностика на коклюш. Пробите се събират в двора на инспекцията всеки работен ден от 9:00 до 11:00 часа в специално оборудван автомобил и се анализират в Медицинския университет в Плевен, както е обявено в съобщение от директора на РЗИ д-р Илиян Минчев до медиите.

Пациенти за безплатно PCR изследване могат да бъдат насочени от общопрактикуващ лекар или педиатър след издаване на медицинско направление.

Отново от утре РЗИ – Плевен отваря врати на кабинет за безплатна имунизация против коклюш за бременни жени в периода от 27 до 36 гестационна седмица. Необходимо условие за получаване на безплатната имунизация е наличието на медицински документ от последния преглед и направление за ваксинация от специалист по акушерство и гинекология или друг медицински специалист, като се отбелязва настоящата гестационна седмица.

Имунизацията се състои от единична доза комбинирана ваксина срещу дифтерия, тетанус и коклюш под търговското име Boostrix. Записването за ваксинация става след обаждане на телефон 064/82 37 59, като кабинетът е отворен по график в понеделник, вторник, четвъртък и петък от 15:00 до 17:00 часа.

Според информация на уебсайта на РЗИ, през последната седмица в областта са засечени два нови случая на коклюш.

На днешната пресконференция служебният здравен министър д-р Галя Кондева съобщи, че в България са регистрирани 843 случая на коклюш досега. Започвайки от утре до 31 юли 2024 година, се въвеждат временни противоепидемични мерки в отговор на епидемичното разпространение на болестта, както е засвидетелствано в заповед на министъра на здравеопазването в служебното правителство, публикувана на уебсайта на Министерството на здравеопазването.

Информацията в статията е предоставена от кореспондента на БТА в Плевен Елина Кюркчиева от БТА.