„Регионален исторически музей – Плевен съживява Европейската нощ на музеите с изложби и концерт на 11 май“

Последни новини


В Регионалния исторически музей в Плевен ще се състои вълнуваща културна програма в рамките на Европейската нощ на музеите и галериите тази събота, 11 май 2024 г. Множество гостуващи изложби ще зарадват посетителите с разнообразие от арт предложения и уникални тематики.

Особено внимание привлича изложбата „Жените в обществото“, организирана от Регионалния исторически музей – Русе. Събитието ни пренася през измененията в живота на българските жени през последното столетие, представени чрез 11 постера с фотоси и текстове и 13 кукли в автентични костюми. Публиката ще се срещне с тази изложба в първата изложбена зала на РИМ – Плевен в 19.00 часа.

Изненадващият „Поглед към гнездото на скалния орел“ е поредното атрактивно предложение, което разкрива природния свят чрез обектива на Ивайло Ангелов от Националния природонаучен музей при БАН. Фотоизложбата придружава гостите през всички етапи на развитие на малкото орле – един интимен и вълнуващ поглед към природата. Откриването ще се състои в I-во изложбено фоайе на музея в 19.30 часа.

Третият акцент в програмата е изложбата „Армията на Бога“ с християнско изкуство от частен музей „Аретè”. Стенописи и икони, образи на светци воини и артефакти, пресъздават духа на праисторията и средновековието в света на християнството. Официалното откриване е насрочено за 19.00 часа в третата изложбена зала на музея.

Асоциация „Докосни дъгата“ в партньорство с Община Плевен и музея внасят спортния дух в нощта с „Личности и събития в българския спорт“. В изложбата са включени лични дарения от български спортисти, сред които и екип на Майкъл Джордан с автограф. Денят за тази спортна носталгия е 15 май, откриването е във втората изложбена зала от 18.30 ч.

Иновативният прототип на инсталацията „Войникът в униформата на човека – разкази от окопите” е вплетен в експозицията „Нова и най-нова история“, където светлинни и звукови ефекти създават силата на разказа, пренасящ в атмосферата на Първата световна война.

Събитията ще завършат с музикален акцент в 20.30 часа на откритата сцена в парка на музея, където Трио „Тенорите“ ще изнесат своя концерт, съчетаващ емоция и виртуозност в неповторим музикален празник.