НСИ: 201 обезлюдени селища, Велико Търново и Габрово водят списъка.

Плевен днес


Националният статистически институт на България обнови информацията относно демографската картина на страната. Според данни към края на година 2023, броят на напълно опустели населени места достигна 201. Регионите с най-значителен брой изоставени селища включват Велико Търново с 67, Габрово също с 67, последвани от Кюстендил и Кърджали съответно с 10 и 9. Близо една четвърт от всички насели места в страната, точно 27,6 процента, поддържат население от един до четиридесет и девет души.

Отчети на НСИ показват, че към декември 2022 година, числото на местата без нито един жител е било 205. Велико Търново и Габрово отново бяха с най-много такива места – съответно 69 и 68, последвани от Кърджали и Смолян по 9 и Кюстендил също с 9. През предходната година, в 1,249 села или 23,8 процента от селищата, числеността на населението е варирала от един до 49 жители. Шест града в България, заселени с население надхвърлящо 100,000 души, сутилжаляли общо 35% от националната популация, съобщи БТА.

По отношение на населението, Столична община се откроява с най-голям брой жители. В този регион и още седем други общини са се установили над 100 хиляди души, включително Варна, Бургас, Пловдив, Стара Загора, Русе, Сливен и Плевен, обхващайки 40,8 процента от населението на България.

Разпределението на жителите на Столична община остава нееднакво проез 2023 година, сочат доклади на НСИ. В два от районите – „Люлин“ и „Младост“, се домицилират 15,7 процента от населението на метрополиса, като и двата имат над сто хиляди жители. Продължава да бъде „Банкя“ с численост на живущите 11,531, което представлява едва 0.9 процент от жителите на общината.

Информацията в статията е предоставена от dnes.bg.