Режимно подаване на вода в три плевенски села въведено.

Общество


В три села от област Плевен е въведено режимно подаване на водата, съобщиха за БТА от „Водоснабдяване и канализация“ ЕООД – Плевен (ВиК). Поради високите температури, намалелия дебит на източниците на вода, остарялата инфраструктура на водопроводите, както и нарастналото търсене и използването на питейната вода и за други цели, се отбелязва недостиг на водни ресурси, особено във високоположените части на селата Бръшляница, Пелишат и Стежерово. В резултат на това от ВиК – Плевен са изпратили писма до кметовете на посочените общности, за да въведат режими на водоподаване и да ограничат поливането на градини, пълненето на басейни, почистването на улични площи и други подобни действия.

Тази стъпка се предприема в случаите, когато осигуряването на вода на абонатите не може да бъде гарантирано постоянно, изтъкнаха от ВиК фирмата. Кметовете на трите села са въвели режим на водата чрез индивидуален график за всяко селище. Часовете за включване и изключване на подаването са определени в съответствие с техническите възможности и състоянието на инфраструктурата на всяка общност, посочиха от ВиК-Плевен.

В село Бръшляница водата ще бъде достъпна от 08:00 до 20:00 часа. В село Пелишат, за жителите на улиците, сочещи към Плевен от центъра, водоснабдяването ще е от 07:00 до 17:00 часа, а за улиците, насочващи към селата Вълчитрън и Згалево – от 17:00 до 07:00 часа. В село Стежерово са установени две водопотребителски зони, при които водата ще се спира на всеки 24 часа за всяка зона – от 10:00 часа на единия ден до 10:00 часа на следващия. За жителите на селото е предвидена и водоноска.

ВиК-Плевен допълват, че при промяна на условията режимът може да бъде коригиран или отменен.

Информацията в тази статия е предоставена от кореспондента на БТА в Плевен Елина Кюркчиева от БТА.