Реновация на дома на Гена Димитрова в Беглеж за музейна цел

Последни новини


В община Плевен се проведе значима среща, насочена към запазването и възрождаването на културното наследство, с акцент върху дома на световноизвестната оперна певица Гена Димитрова. Събитието събра Елина Димитрова – Заместник-кмет по „Хуманитарни дейности“, Анелия Дечева – началник на отдел „Култура и спорт“, дъщерята на оперната прима Милена Стойкова и кмета на Беглеж Георги Данов. Главна точка на обсъждане беше проектът за ремонт и превръщане на къщата в музей.

Елина Димитрова и Анелия Дечева споделиха, че проектът за културен туризъм предвижда създаването на изложбена зала, както и запазването на лични вещи на Гена Димитрова, включително и нейното пиано. Двете представителки на Общината съобщиха, че са провели срещи с експерти по културно-историческо наследство в Министерството на култура, за да изяснят процедурите за одобрение на проекта и възможностите за неговото държавно финансиране. „Община Плевен подкрепя идеята за създаване на музей на Гена Димитрова в родното й място и ще извърви нужните стъпки за осъществяването й“, заявиха категорично и двамата отговорници.

Чаровната вест беше подкрепена и от Милена Стойкова, която донесе луксозни албуми със снимки от живота и кариерата на Гена Димитрова, съпровождани с дискове, пазещи запомнящи се моменти от нейните изпълнения. Подаръците бяха връчени на кмета д-р Валентин Христов и на присъстващите, символизирайки личностното и професионалното наследство на една от най-великите оперни певици, което остава в сърцата на българската общност и света.

Овации и вълнение обвиха срещата в Плевен, където с общи усилия се полагат начални стъпки към увековечаването на името и наследството на Гена Димитрова, превръщайки нейния роден дом в жив паметник и културен бастион.