**Рехабилитация и изграждане на нов водопровод при Долна Митрополия започна**

Областна администрация Плевен


Работи се по рехабилитация и изграждане на тръбопровод за отводняване на инфилтрационни ровове при шахтови кладенци при град Долна Митрополия и село Биволаре, община Долна Митрополия. На следващо място се поставя и по-амбициозната задача за рехабилитация на водопровода довеждащ вода от водоснабдителна група „Черни Осъм“. Проблемът с основния водоснабдителен тръбопровод от р. Черни Осъм е стоял нерешен много дълго време. В момента, по инициатива на областния управител, се изработват геодезически заснемания и ще се предприеме проектиране. Вече се работи за избор и прецизиране на трасето, за да се позволи на водата да постъпва гравитационно, което ще направи услугата по-достъпна. Тези два проекта са жизнено важни за областта. Съоръженията, които захранват с вода граждани на повече от една община, представляват публична държавна собственост, какъвто ще има предлаганият за изграждане на водопровод. Областният управител изразява готовност за нови предложения и има подкрепата на народните представители, информира Николай Абрашев.

Водоснабдяването на гр. Плевен и редица други населени места се осъществява от четири водоснабдителни групи (ВГ): ВГ „Черни Осъм“, ВГ „Биволаре“, ВГ „Долна Митрополия“, ВГ „Крушовица“ и дренаж „Езерото“. Водните количества от ВГ „Черни Осъм“ са ключови за нормалното водоснабдяване на гр. Плевен и редица други населени места. След внимателен и детайлен анализ на ситуацията областният управител, съвместно с управителя на „ВиК“ – Плевен, кмета на Община Плевен, кмета на Община Долна Митрополия и директора на „Напоителни системи“ ЕАД – клон Плевен, предлага като мярка за частично разрешаване на проблема на първо място – изграждане на довеждащ водопровод от шахта на ВиК ЕООД – Плевен при гр. Долна Митрополия до инфилтрационните ровове на ВГ „Биволаре“ при с. Биволаре, община Долна Митрополия. Това ще позволи на ВиК оператора да получава допълнителни количества вода, които до момента не са били достъпни, и които да изпомпва в случай на нужда, за да се минимизира ефекта на безводие.

Припомняме, че на 03.06.2024 г. Николай Абрашев входира писмо до министъра на околната среда и водите инж. Петър Димитров, който също е поел ангажимент за справяне с проблема.