РЗИ Плевен организира анонимни проверки за ХИВ и хепатит.

Общество


Регионалната здравна инспекция (РЗИ) в Плевен предоставя възможност за анонимно консултиране и изследване за ХИВ, сифилис, хепатит В и С на различни места в областта от 5 до 12 август. Това съобщиха от РЗИ във връзка с предстоящия четвърти (летен) етап на Националната антиСПИН кампания с мотото „Безопасна ваканция“.

През настоящата седмица екипи на инспекцията ще присъстват според предварително обявен график в болниците „Света Марина“ и „Авис Медика“ в Плевен, както и в градовете Червен бряг и Кнежа, в Панорама мол Плевен, при басейна на парк-хотел „Гривица“ и пред сградата на общината в Кнежа за провеждане на анонимни и доброволни консултации и изследвания за ХИВ, хепатит В и С и сифилис.

Работата на специализирания кабинет в здравната инспекция ще продължи и през този период. Пълната програма с часове за консултации и изследвания е публикувана на официалния уебсайт на РЗИ – Плевен.

Националната антиСПИН кампания се организира ежегодно в четири етапа. Първият започва на 1 декември – Световният ден за борба срещу СПИН, вторият по време на 14-и февруари, третият етап е в третата неделя на май (Ден на съпричастност със засегнатите от ХИВ/СПИН), и последният етап е през месец август.

БТА напомня, че по случай Световния ден за борба с хепатита на 28 юли, РЗИ – Плевен организира кампания за безплатно изследване на хепатит В и С. Изследването се извършва в сградата на здравната инспекция, като последен шанс за това е днес от 14:00 до 16:00 часа.

/ВД/

Информацията в статията е предоставена от кореспондент на БТА в Плевен, Елина Кюркчиева от БТА.