РЗОК – Плевен отчита 4.5 на сто ръст в извършените проверки [ИП]

Здравеопазване

За първото шестмесечие на тази година от Районната здравноосигурителна каса в Плевен са извършили 534 проверки в извънболничната медицинска и дентална помощ. Спрямо същия период на 2017 г. това е от 4.5%, отчитат от Здравната каса.
Резултатите от проверките показват, че едва 30% от тях са завършили без констатирано нарушение. Всяка втора извършена проверка е установила неоснователно получени суми, коментират от РЗОК – Плевен. Общо броят на установените нарушения е 854, като 325 са констатирани при изпълнители на специализирана помощ, а 349 – при изпълнители на първична медеценска помощ, като в т.ч. са 72 нарушения по предписване на лекарствени продукти. При изпълнители на дентална помощ установените нарошуния за шестмесечето са 180.
Нарастването на броя на констатираните нарушения през 2018 година, сравнено с 2017 година, се дължи на факта, че с приемането на новите НРД на двете години се въвеждат нови дейности подлежащи на контрол.
За установените нарушения към момента са издадени 296 заповеди за санкция на изпълнителите от извънболнична помощ, за сума в размер на 35 500 лв.. Неоснователно получените суми са в размер на 18 136 лв.

Pleven.info е автоматичен агрегатор на новини. Ние спазваме Creative Commons лиценза за онлайн съдържание и посочваме източника му. Източник на тази новина е плевенският сайт https://infopleven.com