„Рилски спортист с предимство върху Спартак след напрегнат плейоф мач“

БАСКЕТБОЛ Спорт


Баскетболният колектив на Рилски спортист отново изпревари конкуренцията във втория етап на плейофите на Националната баскетболна лига Sesame. Екипът под ръководството на Любомир Киров се отчете с успех над Спартак Плевен, записвайки резултат 90:82 в рамките на полуфинала, който се проведе в спортен комплекс „Балканстрой“. Играчите от двата отбора представиха стойностна игра, пълна с емоции и напрежение, но в решителния момент самоковците демонстрираха по-усъвършенствана тактика и съумяха да преодолеят офанзивните действия на плевенчани, водени от наставника Любомир Минчев.

След продължително отсъствие, Александър Янев отново зае позицията си в самоковската формация. Противоположно, отборът домакин изпита липсата на Алекс Ломакс, а в хода на спора и двама от играчите на Спартак – Константин Тошков и Талиб Занна, бяха принудени да прекратят участието си заради контузии, като Тошков дори не успя да завърши мача. Допълнителна обремененост за Рилски спортист представляваше Джон Флорвиъс, който натрупа лимита от 5 лични предупреждения и беше изваден от игра.

Рилецо постигна водеща позиция в серията срещу Спартак със счетоводство от 2:1 победи и на една крачка е от достигане на финалната фаза. Предстои им четвърта среща на 14-ти май, която отново ще се разиграе в Плевен.

Захласващо начало се разгърна през първите минути, което беше оцветено с активен обмен на точни удари от страна и на двата отбора, без особена стратегия в нападателната стратегия. Главните действащи лица за плевенския екип бяха Константин Тошков и Цветомир Чернокожев, докато Алън Арнет и Джон Флорвиъс отговаряха на предизвикателството от страната на Рилецо, което доведе до равен резултат от 20:20 при завършване на встъпителния период.

Скоростни нападения, изпълнени от Мирослав Васов и Арнет, както и зоновата отбрана, дадоха възможност на гостите да наложат двуцифрено преимущество. Въпреки атаката, извършена от Джулиън Люис и Родни Първис, Спартак не успяха да отговорят адекватно на натиска и така Алекс Симеонов и Майкълин Скот помогнаха на своите съотборници от Рилски да се оттеглят за почивка с преднина от 47:38.

Началото на третата част също беше благоприятно за Рилецо, като точната стрелба на Чавдар Костов, Симеонов и Скот отново им осигури двуцифрена преднина. Николай Стоянов отдаде сили за възраждането на своите, но на този етап самоковците все пак поддържаха 4 точки преднаст след 30 минути игра.

Откриващите минути на заключителната част предложиха интензивна атмосфера, пълна с непредпазливи опити за точки. Въпреки периодичния наплив на усилия от Деян Карамфилов, Скот и Симеонов, привилегията остана за гостите. Люис и Стоянов последваха спасителната мисия за Спартак и успяха да намалят изоставането до едва 3 точки с оставащи по-малко от 5 минути на таймера. Арнет и Занна поеха инициативата в атака за Рилски, с точните изпълнения на Арнет подаряващи покой на отбора от Самоков. Кош от Стоянов върна надеждите за Плевен, но Майкълин Скот определително затвърди победата на Рилецо с решаваща тройка в последните секунди на играта.

За повече информация от срещата, детайлна статистика можете да откриете в следните секции: ПЪЛНА СТАТИСТИКА ОТ МАЧА СПАРТАК ПЛЕВЕН – РИЛСКИ СПОРТИСТ, както и обновена информация за ПРОГРАМА И РЕЗУЛТАТИ ОТ НБЛ-МЪЖЕ, СЕЗОН 2023/2024 и ИНДИВИДУАЛНА и ОТБОРНА СТАТИСТИКА от същия сезон.
Информацията за тази новина е предоставена любезно от bgbasket.com