Рилски Спортист триумфира в полуфинала, побеждава Спартак за НБЛ финал.

БАСКЕТБОЛ Спорт


Рилски спортист се класира за финалите в Sesame НБЛ, прекратявайки двугодишно отсъствие от този етап на състезанието. Под егидата на наставника Любомир Киров, тимът се справи с опонента си Спартак Плевен с категоричния резултат 84:52 в петата среща от полуфиналната фаза, която се проведе в зала „Арена Самоков“. Началото на двубоя премина под знака на оспорвана игра, но през второто полувреме техническата супериорност на „скиорите“ ликвидира надеждите на отбора, ръководен от Любомир Минчев.

За успеха ценен принос имаха възстановилите се Алекс Ломакс и Джулиън Люис, влизащи в състава на „синьо-белите“. Важно усиление за самоковци бе и включването на Александър Янев. Въпреки напрегнатите моменти в началото на втората част, когато феновете на двата лагера бяха близо до сблъсъци, редът бе възстановен благодарение на своевременната намеса на силите за сигурност.

Рилски спортист завърши сериите с общ резултат 3:2 победи над Спартак, и така осигури място във финалите, където ще се изправи срещу отбора на Балкан, който отстрани Черноморец в другия полуфинал. Плевенчани пък ще duмат за третото място с „акулите“.

Контрастът с предишните мачове, изпълнени с бързи атаки, беше ясен, като в началото и двата отбора залагаха на постепенно темпо. Все пак домацините, с блестящи действия от Чавдар Костов, Алън Арнет, Майкълин Скот и Джоузеф Лоусън, взеха преднина, като до края на първата четвърт имаха пет точки аванс.

По-късно, Рилски продължи да контролира играта, и въпреки усилията на Талиб Занна и Родни Първис от Спартак, най-накрая домакините отстъпиха по минимална разлика на полувремето. Трудностите в играта продължиха и в третата четвърт, но „скиорите“ успяха да натрупат малък аванс.

Играта се разчисти в заключителната четвърт, като Рилски бързо създаде двуцифрено предимство и остави противника да изплува без реални шансове за обрат. Лоусън бе знакова фигура за успеха на Рилски спортист със своите 21 точки и 9 борби, последван от Арнет с 19 и Алекс Симеонов с 11 точки.

В публикацията по-долу е пълната статистика от мача между Рилски спортист и Спартак Плевен, както и информация за класирането, резултатите и индивидуалните постижения от настоящия сезон на НБЛ при мъжете.
Информацията за тази новина е предоставена любезно от bgbasket.com