РИМ Плевен дигитализира наследството на оперната прима Катя Попова.

Общество


Регионалният исторически музей (РИМ) в Плевен реализира проект „Нечуван глас, невиждана картина – дигитализация и внедряване“, посветен на стогодишнината от рождението на оперната прима Катя Попова. За това съобщи пред БТА Десислава Близнашка – Георгиева, ръководител на отдел „Нова и най-нова история“ в института.

„Нашата цел е да запазим движимото музикално културно наследство, което е част от фонда на музея, съчетавайки миналото и бъдещето,“ допълни Близнашка-Георгиева.

Посредством интерактивно устройство – киоск, разположен в експозиция „Нова и най-нова история“ в зала „Музикалната слава на Плевен“, местните жители и гостите на града могат да научат повече за феномена Катя Попова и да обогатят своето изживяване чрез комбинация от текст, звук и изображение. Възможността се осъществява благодарение на аудио-визуалните технологии и дигитализирани аудио и видео записи, в които е пресъздаден животът и творчеството на знаменитата оперна прима, изтъкна Георгиева.

Изложбата включва над 20 запомнящи се арии, повече от десет вокални изпълнения, интервюта, исторически концерти и над десет часа дигитализиран аудиозвук.

Проектът „Нечуван глас, невиждана картина – дигитализация и внедряване“ е осъществен с финансовата подкрепа на Министерството на културата.

Отбелязваме, че Регионалният исторически музей в Плевен обяви 2024 година за година на Катя Попова. Беше издаден годишен календар, а в момента се подготвя и голяма изложба за представяне по време на Международния фестивал Лауреатски дни „Катя Попова“.

Информацията в статията е предоставена от кореспондента на БТА в Плевен, Елина Кюркчиева, от БТА.