„Родена край Одрин“: Откриване на историческа изложба за българската артилерия

Последни новини


Регионалният исторически музей във Велико Търново представя изложбата „Родена край Одрин” в Панорама „Плевенска епопея 1877“. Събитието ще събере почитатели на военната история днес от 16:30 часа, като представя уникални аспекти от развитието на българската артилерия, чиито основи бяха заложени по време на Балканската война (1912 – 1913 г.).

Изложбата ще очарова посетителите с над 70 стендови модела и диорами на различни артилерийски системи, които са служили в Българската армия. Макетите в мащаб 1/35 са творчество на утвърдени моделисти от „Манта модел клуб”, „Scale Models Club – Bulgaria“ и известни имена като Ангел Йовчев, Ангел Димитров, Борислав Асенов и други.

Посетителите ще имат възможност да се запознаят не само с историческите периоди, но и с два модерни класа въоръжение – ракетни системи и бронетанкова техника. Експозицията се допълва от 18 информационни табла, на които са изложени оригинални фотоси от епохата, предоставени генерозно от Държавен военен архив, РИМ – Габрово, както и личните архиви на ген. Йеротей Сирманов, Николай Гичев и Симеон Цветков.

Откриването на събитието ще предостави уникалния шанс на посетителите да научат повече детайли за изложбата директно от авторите д-р Симеон Цветков и Стефан Стефанов. За последните година и половина изложбата е била представена в над 10 музея и е привлякла вниманието на над 15 000 посетители.

Изложбата „Родена край Одрин” ще радва посетителите в Панорама „Плевенска епопея 1877 г.” до 15 септември 2024, предоставяйки не само образователно, но и визуално удоволствие за любители на военната история от всички възрасти.