Родната къща на Димитър Талев в Прилеп стана българска собственост

Плевен днес


От днес, притежаваме две трети от имота, където се ражда обичания Димитър Талев, в Прилеп. Собственикът е български и е резултат от усилията на организацията „Манол Пейков и приятели“, както и от подкрепата на 1374 дарители. Работата по придобиването започна преди повече от година и в резултат, фондацията събра 215 797 лева и 58 стотинки. Манол Пейков сподели новината чрез социалната мрежа Facebook.

Миналия петък неприятни новини достигнаха Пейков – част от покрива на дома се срути. По време на дългоочакваната оценка от прилепската община, дойде вест за изискуемия данък, който трябваше да бъде платен преди покупката. Пейков разказа в социалната мрежа какви пречки и препятствия са трябвало да преодолеят, включително технически грешки в документите, които забавили процеса, но благодарение на непоколебимата решимост той и неговият близък приятел Чило успели да завършат сделката.

Сред многото препятствия, които Пейков и Чило срещнали, били: необходимостта да прережат катинар, успехът да влязат в мансардата, идентифицирането на природната причина за срутването на покрива, удължаването на престоя си в хотел и решаването на няколко административни бюрокрации.

Не липсва и положителният характер на преживяването. Той получил подкрепа от местни хора, и провел плодотворни срещи, които улеснили процеса. Сред бъдещите задачи Пейков очертава авариен ремонт, реставрация и дългосрочно поддържане на къщата.

Той завършва своя фейсбук пост с няколко съхранени думи, благодарност за подкрепата и призив към хората да посетят Битоля и Прилеп.

Сделката излиза на обща стойност от 83,550 евро, и след покриването на всички разходи, средства в размер на 52,388 лева остават за бъдещите нужди по проекта. Информацията е предоставена от dnes.bg.