Румънски дипломати почетоха загиналите румънски воини в Плевенската епопея.

Последни новини


В Плевен се проведе церемония по случай Деня на румънската армия, на която присъства румънска делегация, за да отдаде почит на войниците и офицерите, загинали по време на Плевенската епопея през 1877 г. Събитието, състояло се на 25 октомври, бе част от ежегодното отбелязване на този важен ден.

На церемонията в Параклис мавзолей „Св. Георги Победоносец” бе отслужена панихида от отец Налуцо Опре, представител на Румънската православна църква в България. Пред мемориалната плоча с имената на загиналите румънски офицери и войници, прикрепена на фасадата на мавзолея, венец положи Василе Онесимюк, Аташе по отбраната в Посолството на Румъния в България. Цветя в знак на почит поднесоха също кметът на Община Плевен, д-р Валентин Христов, и директорът на Регионалния военноисторически музей, Нели Станева.

Румънските гости изразиха своята благодарност към Община Плевен за усилията й в съхраняването на паметта за събитията отпреди 147 години и подвига на румънските воини-освободители. В допълнение към това, румънската делегация поднесе цветя и в Мавзолея на румънските воини в село Гривица и в Главната квартира на Румънската армия в Пордим.