Светът празнува Деня на Дарвин и теорията за еволюцията.

Плевен днес


На 12 февруари, в деня на рождението на Чарлз Дарвин, британски учен и основател на съвременната теория за еволюцията, почитаме Международния ден на Дарвин или Деня на еволюцията. Дарвин беше първият, който описа подробно как различните видове са се развили и диверсифицирали от общ предшественик чрез механизма на естествения подбор. Въпреки че концепцията за еволюцията беше приета от научната общност по времето на Дарвин, теорията му за естествения подбор стана доминиращото научно обяснение на еволюционните процеси едва през 1930-те години.

В наши дни, теорията на Дарвин продължава да служи като крайъгълен камък на модерната еволюционна биология, предоставяйки цялостен модел за обяснение на биологичното разнообразие и организациите. Поменът за неговия принос е доказателство за неговата неизмерима важност и признание в света на науката.

Сред другите отбелязвани през февруари споменати в новината са Зимен Симеоновден на 3 февруари, Международният ден на чадъра на 10 февруари, Световният ден на болните на 11 февруари и Сретение Господне на 2 февруари.

Източник на информацията: PlevenZaPleven