„Северняците“ от Плевен откриват спектакъла „Паисий“ на НФА „Българе“

Последни новини


Плевенският клуб „Северняците“ под ръководството на хореографа Джейлян Демирев ще имат честта да открият празничното представление на емблематичния спектакъл „Паисий“ от Национален фолклорен ансамбъл „Българе“. Техните танцувални стъпки ще оживят сцената в Плевен на 25-ти юли, като по този начин местните артисти ще допринесат към цветът и атмосферата на културното събитие в Летни театър, разположен в парка „Кайлъка“.

„Присъединяването на нашите талантливи „Северняци“ към този впечатляващ спектакъл е голяма чест за нас. Това е възможност да покажем нашата страст и любов към народните танци и да се включим в отдаването на почит към делото на Паисий Хилендарски“, споделя хореографът Джейлян Демирев.

„Паисий“ е постановка, олицетворяваща 300-годишната годишнина от рождението на съдбовния за българската култура Паисий Хилендарски. След като спектакълът бе представен в множество градове на страната, плевенската публика също ще има уникалната възможност да се докосне до магията на неговия епохален труд „История славянобългарска“, задействало началото на Българското възраждане.

Димитров, хореограф и продуцент на „Българе“, акцентира върху значимостта на спектакъла: „„Паисий“ е по-вече от представление – това е разказ за борбата, героизма и силата на българския дух.“

Зрителите ще бъдат свидетели на вълнуващи хорови постановки и среща с исторически личности, докато на сцената блесва юношата Андрей Михайлов, който за втора поредна година възторжно показва своя талант и завладява сърцата на публиката.

След завършването на летният сезон, ансамбъл „Българе“ се насочва към подготовката на един от най-обичаните и масови културни събития в страната – Фестивал на фолклорната носия „Жеравна“, като присъщият за него дух на автентичност и изкуство обещава да зарадва и вдъхнови десетки хиляди посетители.

Билетите за плевенското издание на „Паисий“ все още са достъпни в касите на EasyPay и онлайн през платформата www.epaygo.bg.