„Северняшкият ансамбъл впечатли на фестивала в Охрид с българска култура“

Последни новини


Северняшкият ансамбъл за народни песни и танци „Иван Вълев“ с гръмки аплодисменти бе приет от публиката на престижния форум „Дни на балканската култура и изкуство“, който се проведе в Охрид, Република Северна Македония. Под ръководството на Данаил Цолов, ансамбълът, с подкрепата на Община Плевен и при съпричастността на председателя на Постоянната комисия по култура в Общински съвет – Плевен Димо Дешев, възхити присъстващите с изпълненията си, като по този начин достойно представи българската култура на Балканите.

„Северняшкият ансамбъл за народни песни и танци „Иван Вълев“ се представи на сцената в Охрид по най-невероятния начин,“ разказа Димо Дешев, който също присъства на събитието. Плевенският ансамбъл не само очарова участниците и зрителите, но и бе оценен с изключително висок професионализъм. Изявите в Охрид, придружени от благодарности и специален почетен плакет от посланика на Република България в Република Северна Македония, Негово превъзходителство г-н Ангел Ангелов, издигнаха името на българското изкуство.

Директорът на Охридския Център за култура „Григор Пърличев“ и българската общност в лицето на читалище „Братство“ – гр. Кюстендил, също внесоха своя принос в многонационалния фестивал. Представянето привлече и вниманието на множество високопоставени гости, включително Консула на България в Битоля, заместник-кмета на Община Охрид и народните представители г-н Тошко Йорданов и г-жа Христинка Иванова.

Фестивалът „Дни на балканската култура и изкуство“ засвидетелства очарованието от българския фолклор и изкуство, както и уникалността на общите културни наследства на Балканския полуостров. „Представянето на Северняшкия ансамбъл предизвика нестихващи аплодисменти и суперлативи! Чрез силата на изкуството в Охрид ние показахме как можем да градим мостове, а не стени помежду си“, заключи Дешев в своя коментар за участието на ансамбъла.

Фотографии от вълнуващото събитие бяха споделени от самия Димо Дешев и от Българският културно-информационен център в Скопие, допринасяйки за визуализирането на спектакъла, който плевенският ансамбъл представи.