„Седмица на културата в Плевен: Фестивали, концерти и театрални спектакли“

Последни новини


ПЛЕВЕН ОЖИВЯВА С БОГАТА КУЛТУРНА ПРОГРАМА

Културният живот на Плевен се разгърна с пълна сила през първата седмица на юни. Сърцето на града ще бъде обагрено в разноцветия на изкуствата, на фона на който звучи автентичната магия на българския фолклор.

В очакване на събитийно наситените уикенди, летният театър в парк „Кайлъка“ беше домакин на десетото юбилейно издание на националния фолклорен фестивал „Любимото ми хорце“, организиран от клуб „Северняците“ и ръководен от Джейлян Демирев. На 8 юни, от 10:00 часа, местните жители и гости на Плевен имаха уникалния шанс да се насладят на стотици танцьори в изпълнение на любимите си български народни хора. Входът беше свободен, което позволи на многобройната публика с радост да приветства и аплодира участниците от различни поколения.

На същата дата беше и второто издание на Младежкия фестивал на изкуствата „Цветовете на Плевен“. Инициативата на Сдружение „ОбзорАрт“ и амбициозните плевенски младежи стартира в 16:00 ч. от площад „Стефан Стамболов“ и Туристическия информационен център. Разнообразието от изкуства се събра в грандиозен финал в 18:30 ч. с концерт на площад „Възраждане“.

На 4 юни вечерта, Плевенската филхармония посрещна своите почитатели в ДКТ „Иван Радоев“ от 19:00 ч. с концерт-спектакъла „Една вечер със звездите на оперетата“. Емоционалността и изяществото бяха гарантирани от солисти на Национален музикален театър – София, както и от солистката на Държавна опера – Русе: Даниела Караиванова. Детската аудитория ще може да влезе безплатно, макар и без предварително запазени места.

Децата от ЦРДР „Стълбичка“ представиха своя талант в Арт Център II с изложба от рисунки. Откриването се проведе на 5 юни в 18:00 ч.

В АРТ център 3, публиката бе поканена на изложбата „Растем и творим“ на 4 юни от 15:00 ч., където бяха показани произведения на деца от Центъра за социална рехабилитация и интеграция. Събитието бе в чест на деня на детето и празнува 15 години от създаването на центъра.

Регионалният исторически музей предлага за посетители експозицията „Личности и събития в българския спорт“, която ще остане достъпна до края на годината, благодарение на подкрепата на Асоциация „Докосни дъгата“ и Общината.

За любителите на театралното изкуство ДКТ „Иван Радоев“ представи многообразие от спектакли през седмицата, включително „Тигърчето Спас и малкото голямо слонче“, „Моето мъжко момиче“ – комедия, която носи духа на Париж, „Минало не/свършено“ и детска постановка „Мечешка приказка“.

В допълнение, НЧ „Съгласие 1869“ предложи театрален концерт на школата „Искрици“, годишен концерт-спектакъл на Балетната школа и Балетното студио, както и чаровният куклен театър „Косе Босе“. Романтичната комедия „Догодина по същото време“ допълни културния пейзаж.

Плевенската културна сцена през юни бе галено оазис, където всяка вечер представяше нова цветна гама от изкуството, подарявайки уникални емоции и спомени на жителите и гостите на града.