„Седмото издание на куклен фестивал „Шарено петле“ започва в Плевен“

Последни новини


Плевенският фестивал „Шарено петле“ отваря врати за седмото си издание

В Плевен се разгръща едно цветно празненство на кукленото изкуство със старта на седмото издание на Фестивала „Шарено петле“, предназначен за почитатели от всички възрасти. Програмата на събитието, което ще продължи до 8 юли, е изключително разнообразна, съчетавайки театрални постановки за деца, творчески ателиета, представления за възрастни, изложби и литературни събития.

Фестивалът започна със зашеметяващото представление „Светлинка“ от Столичен куклен театър, предназначено за малчуганите над 2 години, което ги потапя в очарователен свят на пространство, тъмнина, светлина, цветове и музика. С представлението, което ще бъде играно отново в 16:00 ч., децата развиват възприятието си за заобикалящата ги среда.

Събитието продължи с официално откриване в 17:30 ч. пред ДКТ „Ив. Радоев“, последвано от представянето на книгата „Най-най-куклени пиеси“ на Магда Борисова. Творбата представя малки герои с големи души и показва техните театральни приключения, в които „подрастващият зрител ще открие себе си и ще пожелае да следва героя назависимо от перипетиите на сюжета.“

Любителите на куклените изкуства ще имат също възможността да се насладят на творчеството на турската сценографка Айтен Огуджу, чиито работи са представени в изложба. Огуджу е създала сценографии и кукли за различни проекти, включително и постановки за театрите и телевизията в Турция, както и за продукции в Лондон, Косово, Катар и Кувейт.

Вечерната програма от 19:00 ч. предложи драматически изкуства за възрастната публика с „Аз, душата“ – едно представление на ДКТ – Бургас, написано от Петър Тодоров. Пиесата е създадена през 1993 г. по време на значими събития в живота на автора и оставя дълбок след в душите на своите зрители.

Вълшебният свят на куклените герои оживява в Плевен с надеждата да достави незабравими емоции и вълшебство за посетителите от всички възрастови групи. „Шарено петле“ обещава да бъде пъстър фестивал, свързващ изкуството и аудиторията в едно незабравимо театрално преживяване.