Силна буря и градушка връхлетяха райони у нас снощи.

Плевен днес


Мощна непогода удари различни части на страната вчера вечерта.

Във Велико Търново и околните поселения, градушката и бурята причиниха материални увреждания на имотите и возила. Градоначалникът Даниел Панов информира за пет дерайлирали дървета, компрометирания покрив на Средно общообразователно училище „Вела Благоева“, две коли повредени от паднали дървета, и заседнали отводнителни шахти. Директорът на училището, Ангел Янчев, обяви, че учебните занятия са прекратени за днес. Паднали клони и дерайлирали дървета създават затруднения за транспорта, въпреки че всички пътища остават отворени.

В Габрово също се сипеше градушка с ледени частици, по-едри от лешник, и последваха дъждове и вихрушки, които затрупаха улиците. От Министерството на вътрешните работи потвърдиха само един случай на паднали клони близо до село Ряховците, община Севлиево. На мястото беше изпратен екип за почистване на останките.

Ловеч и Летница бяха поразени от градушка, като зърната отново достигнаха размерите на лешник. Бурята дойде заедно с обилен дъжд и бурен вятър. За 20 минути, 25 литра дъжд на квадратен метър бяха измерени в областния град, като скоростта на вятъра е достигнала 15 м/сек, според сведения от инж. Мартин Мачев, директор на НИМХ – филиал Плевен. В региона са регистрирани проблеми с електрозахранването в някои селища.

В село Радювене, община Ловеч, беше обявено частично бедствено положение след силната буря. Също е регистрирана едра градушка. Части от покривите на домовете бяха отнесени и улиците потънаха в асфалт и клони, докато някои райони останаха без ток.

Късно следобедната буря пролича в община Сливен, със съпътстващите градушка и интензивни валежи, които оказаха влияние на Сливен и други селища в района.

Над Шумен се изсипа градушка, трескаво съпроводена от вятър и валежи, продължила около двадесет минути, с ледени късове колкото голям лешник и малък орех.

Също, в Ямбол се разрази стихия с включващи градушка и проливен дъжд. Постъпиха десет сигнала за паднали дървета. Няма жертви, но са ощетени возила. Препятствието предизвикано от паднало дърво на булеварда, беше премахнато от пожарникари. Подобна атмосфера се установи и в общините Стралджа и Тунджа.

Информацията за тази статия се предоставя от dnes.bg.