Празник на барманите в чест на Св. Аманд – покровител.

Плевен днес


На 6 февруари се отбелязва Денят на Свети Аманд, който е един от значимите християнски мисионери, живял приблизително между 584 и 675 година. Той се счита за покровител на различни професии, като винари, пивовари, търговци, а също и на работещите в ресторантския и баровия бранш. Свети Аманд е известен със своята дейност по евангелизиране на лозаро-винарски райони във Франция, Германия и Фландрия, където е разпространявал християнската вяра.

Празникът на Свети Аманд е признат за ден, в който се отдава почит на професията на барманите. Тази професия се сравнява по натоварване с тази на автобусни шофьори, учители и пожарникари, като често изисква от барманите да прекарват дълги часове на крак. Освен физическите усилия, барманите често играят ролята и на психолози, бързо разпознавайки предпочитанията на клиентите си.

Сред другите специални дни, изброени в новината, са 4 февруари – Световният ден за борба с рака, 2 февруари – Световният ден на влажните зони, 3 февруари – Зимен Симеоновден и 2 февруари – Сретение Господне, като всеки от тях има своята уникална важност и значимост.

Източник на информацията: PlevenZaPleven