Левски организира конкурс за литература, посветен на Георги Парцалев.

Плевен днес


Община Левски, под ръководството на кмета, организира национален литературен конкурс в чест на известния български комедиен актьор Георги Парцалев. Конкурсът носи името „Георги Парцалев – българският рицар на смеха“ и е част от празничните събития на изкуството в родния град на актьора. Събитието има за цел да стимулира автори с чувство за хумор и да насърчава създаването на произведения в кратки хумористични форми.

Конкурсът е двугодишен и е поделен на две категории – за участници до 18 години и за участници над 18 години. Националната награда „Рицар на смеха“ се присъжда във всяка категория без право на съавторство и не може да бъде получена повече от веднъж от един и същи участник.

Процесът на участие включва изпращане на произведенията до община Левски по указаните методи, като кандидатите трябва да предоставят и кратка творческа биография и други материали, демонстриращи техните достижения. Членовете на журито обявяват своята необвързаност с участниците в конкурса.

Наградите включват плакет „Рицар на смеха“, грамота и парични суми за първите три места, като сумите могат да бъдат актуализирани преди връчването. Средствата за наградите са осигурени от общинския бюджет, както и от дарения и други източници.

Присъждането на наградите се извършва от кмета на Община Левски по време на тържествена церемония, която е част от Празниците на хумора и сатирата, посветени на Георги Парцалев. Обявяването на конкурса става чрез поставяне на информация в национални ежедневници, литературни издания, интернет-страницата на общината, Фейсбук и Министерството на културата. През 2024 година конкурсът ще се проведе за участници до 18 години.

Източник на информацията: PlevenZaPleven