Следващата седмица приключват ремонтите във всички детски градини в Плевен [ИП]

Образование

Най-късно до края на следващата седмица ремонтите в детските градини в Плевен, извършени това лято с европейски средства, ще приключат. В това увери днес ресорният зам.-кмет Стефан Милев. Днес той е бил на обиколка във всичките детски градини, за да види как вървят довършителните дейности.
От днес Детска градина „Теменуга” приема деца в обновената си сграда. На 1 октомври ще отворят още три градини – две в жк „Дружба” и ДГ „Ралица”. За ДГ „Щурче” срокът за ремонт изтича на 28 септември и ще бъде спазен. Директорката е уверила, че най-късно до сряда, 3 октомври, градината ще бъде почистена, за да приеме децата след ремонта.
Единствено в ДГ „Юнско въстание” ремонтните дейности ще продължат и следващата седмица, като се очаква да приключат до вторник. „ Забавянето е поради много допълнителни работи, възложени на фирмата, тъй като не са били предвидени в предварителния план. Например не е било включено външно боядисване и фирмата го извършва за своя сметка”, обясни Милев.

Според зам.-кмета  има обективни и субективни причини за забавянията. Основен проблем са валежите през май и юни, които не с позволили да се работи ефективно. От друга страна във всички обекти се е налагало  строителни експерти на Общината заедно със строителния надзор да изискват преправяне на ремонтирани части, за да бъде постигнато нужното качество на изпълнение. „По-добре да се забавим, но да бъде изпълнено качествено, отколкото след това да се прави ремонт на ремонта”, изтъкна Стефан Милев.
На въпрос ще има ли компенсации за родителите и за персонала на детските градини, заради причинените неудобства от забавените ремонти, зам.-кметът беше категоричен, че финансови компенсации не могат да се очакват.
„Извиняваме се на родителите заради причинените неудобства. Компенсацията ще са прекрасните градини, в които ще влязат да учат децата им”, каза Милев.
Като най-сериозен проблем зам.-кметът отчете отложеният за по-късно прием на деца в първа група, тъй като градините в ремонт не са имали възможност да го направят досега.
Що се отнася до персонала на детските заведения, зам.-кметът посочи, че в приемащите детски градини децата са пристигали  с част от персонала. В малко градини не е имало дублиране на персонал. Според него в по-тежко положение е персоналът на градините в ремонт, който полага в момента огромните усилия, за да почистят след майсторите. Той не скри, че директорки са карали родители да се включат в почистването и преместването на мебелите след ремонта. „Това е недопустимо, както не е редно и с това да се товари персоналът, при положение, че всяка директорка има достатъчно бюджет, за да наеме фирма за почистването”, категоричен беше Милев.
В заключение той заяви, че ще има санкции за фирмите заради забавените ремонти в детските градини. Размерът на глобите ще е според предвиденото в договорите.

Pleven.info е автоматичен агрегатор на новини. Ние спазваме Creative Commons лиценза за онлайн съдържание и посочваме източника му. Източник на тази новина е плевенският сайт https://infopleven.com