Служител на ЧЕЗ загина при отстраняване на повреда от бурята в Плевен [ПД]

Акценти

Служителят на ЧЕЗ Иван Асенов Маринов на 45 години загина при отстраняване на повреда в електропреносната мрежа, причинена от ураганната буря, която сполетя Плевен на празничния 15 май, научи Plevendnes.com. По сигнал за повредата екип на компанията посещава обекта. Започвайки ремонтните дейности, мъжът е бил ударен от високо напрежение в Западна индустриална зона – в района на плевенската фабрика за мъжки облекла „Мизия“ на 16 май. Човекът е бил с множество изгаряния, информираха източници, пожелали анонимност. Погребението му се е състояло на 18 май.
До момента опитите на Plevendnes.com да се свърже с ЧЕЗ, за да получи официалната позиция на компанията по случая, са неуспешни. От пресцентъра на ОД на МВР в Плевен поясниха, че мястото на инцидента е посетено от служители на 2 РПУ, които са установили, че не е имало насилие. По случая продължава работа следователят Г. Иванов. Прокуратурата е образувала досъдебно производство по чл. 123 от Наказателния кодекс – за причинена смърт от непрофесионална непредпазливост, информираха за Plevendnes.cоm от пресцентъра на Окръжна прокуратура в Плевен.
Близки на загиналия споделиха, че преди година е преживял същия инцидент, след който е бил в кома, но в последствие се възстановява. По тяхно мнение, причина за инцидента тогава отново е неизключено високо напрежение, за което смятат, че вина има електроразпределителното дружество. Тогава потърпевшият се отказва да търси правата си по съдебен път, за да не загуби работата си. „Той беше изключително прецизен професионалист. Вземаше всички предпазни мерки, дори когато сменяше електрическа крушка на познат. Не можем да приемем, че грешката довела до смъртта му, е в резултат на неговото непрофесионално отношение“, коментираха те.
Какви са причините за трагичния инцидент, предстои да установят компетентните органи.

Pleven.info е автоматичен агрегатор на новини. Ние спазваме Creative Commons лиценза за онлайн съдържание и посочваме източника му. Източник на тази новина е плевенският сайт http://plevendnes.com