„Спортен риболовен турнир за незрящи ще се състои близо до Плевен“

Последни новини


На 5 юни 2024 г. край живописното село Ясен, област Плевен, ще заехте истински спортен дух, когато се проведе националният турнир по спортен риболов за хора с зрителни увреждания. В ранните часове на този топъл летен ден, от 9:00 сутринта, спокойните води на язовир „Оазис“ ще станат арена на едно изключително събитие, организирано от Спортния клуб за хора със зрителни увреждания (СКХЗУ) – Плевен, и включено в спортния календар на Общината за тази година.

Проявата, водена с майсторска ръка от инж. Павлин Ангелов, председател на СКХЗУ – Плевен, ще събере над 40 участници от десет клуба, разпръснати из цяла България. Тези смели риболовци въпреки своите зрителни увреждания, проявяват не само железна воля, но и спортен дух, доказвайки, че любовта към риболова трансцендира всички бариери.

Съюзът на слепите в България, който отдавна обединява хората с нарушено зрение в стремежа към пълноценен живот, е зад гърба на този и други подобни събития. Създаден още през далечната 1921 г., Съюзът е дом за над 11 000 души, а регионалната организация в Плевен, учредена през 2006 г., се откроява като един от най-активните и инициативни членове.„Нашата цел е да развиваме физическата култура и спорта, и да ги популяризираме сред лицата с увреждания на зрението“, споделя екипът на СКХЗУ.

Докато участниците в турнира ще премерят умения и търпение край водните брегове, техният пример ще послужи и като вдъхновение за всички, доказвайки, че спортът наистина няма граници.