Срокът за избор на съдебни заседатели за Окръжния и Районния съд в Плевен е удължен до 26 февруари от Общинския съвет.

Общини Общински съвет Плевен


Общински съвет – Плевен реши да удължи сроковете за допълнителните процедури по избора на съдебни заседатели за Окръжен и Районен съд в града дължащо се на недостатъчния брой подадени кандидатури. Крайната дата, до която кандидатите могат да подават документите си, е определена на 26 февруари.

Изборът на съдебни заседатели беше стартиран с решения на общинския съвет от ноември миналата година, като за Окръжен съд са били подадени само 7 заявления, а за Районен съд – 13. Необходимият брой за Окръжен съд беше 75 съдебни заседатели, а за Районен съд – 99. От това произтича нуждата от удължаване на крайния срок за кандидатстване.

За съдебни заседатели могат да кандидатстват само дееспособни български граждани, удовлетворяващи определени условия, включително възрастови рамки от 21 до 68 години, завършено поне средно образование, липса на присъда за умишлено престъпление и други.

Кандидатите трябва да представят комплект от документи, сред които автобиография, нотариално заверени копия от образованието си, медицинско свидетелство за психическо здраве, мотивационно писмо, съгласие и редица декларации за съответствие със законовите изисквания. Предвидено е документите да бъдат подавани от 26 януари до 26 февруари.

За провеждане на процедурата е сформирана временна комисия, която ще прегледа документите, допуска кандидатите до изслушване и подготвя доклад за общинския съвет. Информацията за кандидатите ще бъде публикувана на уебсайта на общинския съвет.

Финалният етап на процедурата предвижда внасяне на доклад с предложение за избор на съдебни заседатели в общинския съвет с цел определяне на техните имена за съдебния мандат 2024 – 2028 години.