Сръбски режисьор поздрави Плевен за сърдечния прием на филма си.

Последни новини


Сръбският режисьор Хаджи Александър Джурович изказа благодарности към плевенската публика за топлото посрещане на неговия филм „Света Петка – кръст в пустинята“, основаващ се на романа на Лиляна Хаблянович-Джурович. Режисьорът сподели: „Аплодисментите след края на прожекцията показаха, че всички имаме необходимост от упование в доброто и подкрепа в трудни моменти от живота. Зарадвах се и на хубавите пожелания, които получих. На следващия ден, на празника Петковден – Денят на светицата, в храма във Вашия град хората ме разпознаваха и благодариха за светлите послания, които са усетили в душите си чрез филма“.

Джурович посети Плевен по случай премиерата на „Света Петка – кръст в пустинята“. Филмът беше прожектиран в претъпканата зала „Катя Попова“, където зрителите имаха свободен достъп. След прожекцията сръбският режисьор отговори на въпроси от публиката.

Продукцията на филма е осъществена в Йордания, Сърбия и Румъния, а световната му премиера се състоя през август 2022 г. В главната роля участва актрисата Милена Предич. Романът „Петкана“ на Лиляна Хабянович-Джурович, над който е базиран филмът, представлява една вълнуваща интерпретация на жизнеописанието на Преподобната Параскева/ Света Петка, съхранило детайлите от нейния живот, особено периода ѝ в Йорданската пустиня.

Димо Дешев, председател на Постоянната комисия по култура, читалища, вероизповедания и международна дейност, също беше сред присъстващите и описа филма като „Един различен филм, филм за борбата на злото и доброто у всеки човек, филм за вярата и смирението“. На събитието присъстваха и кметът на Община Плевен д-р Валентин Христов и заместник-кметът Елина Димитрова.