Стартира инициатива за подаряване на книги на читалището в село Брестовец [ПД]

Общини

Отново стартира инициативата „Подари книга на на читалище в нужда“, информират организаторите от VIBES. Този път тя ще подпомогне две читалища, намиращи се в български села. Едното е Народно читалище „Наука 1927“ в село Брестовец. Книги могат да бъдат изпращани на адрес с. Брестовец, обл. Плевен, ПК 5884, ул. „Георги Кочев“ 30, библиотекар Нина Микова, като пратките са за сметка на подателя. Другото читалище, което може да бъде подпомогнато, е Народно читалище „Пробуда – 1927“ в с. Горно Ботево – общ. Стара Загора, ПК 6053, ул. „Роза“ 58, библиотекар Гергана Георгиева – Вълчева.
В село Брестовец живеят около 1100 души. НЧ „Наука 1927“ е основано на 16 март 1927 г. То винаги е изпълнявало своето предназначение да пази българщината и да повишава културното развитие на населението. През годините в читалището винаги е имало библиотека. Заточнала с няколко десетки, а в наши дни наброява около 6900 тома литература.
Проведени са стотици сказки, събрания, здравни, правни и образователни беседи. Има няколко вида състави: за народни песни, за стари градски песни, за автентичен фолкор и детска певческа фолклорна група. Към читалището е организиран клуб „Родознание“, който организира редица родови и другарски срещи. Клубът издирва материали за живота на много видни личности с родови корени от с. Брестовец, сред които: Мария Статулова, Асен Селимски, Ралица Атанасова, Георги Кочев, Васил Топалски и др.

Участва в събирането на материали за написването на книгите „500 години с. Брестовец“ и „Родени в с. Брестовец оставили следи“ с автор Мариана Хицовска. Представители на клуба участват в проучването на народни обичаи на селото, които предават на децата. В селото за осма поредна година ще се проведе летен празник „Среща на родове“ на който от близо и далеч се съберат над 1000 души.
Библиотеката на НЧ „Наука 1927“ има нужда от: любовни и исторически романи, а за малките читатели – детска и ученическа литература.
Народно читалище “ Пробуда“ е основано през 1927 г., а в сегашната сграда е от 1967 г. Библиотечната дейност е една от основните за читалището, въпреки малкото място за библиотека. Разполага с около 7200 библиотечни единици. Обикновено през лятната ваканция броят на читателите се удвоява. Книгите, които се търсят, са основно изучаваните по списъци от училище и романи, тъй като останалата част от читателите са предимно пенсионери.
„Подари книга на читалище в нужда“ е инициатива на VIBES, която се осъществява за втори път. Тази година усилията са насочени към читалищата в село Дълбоки, Старозагорско, и село Ветрен дол, Пазарджишко. За по-малко от месец са събрани над 2000 книги, които вече са при своите нови читатели.
Източник: www.vibes.bg

Pleven.info е автоматичен агрегатор на новини. Ние спазваме Creative Commons лиценза за онлайн съдържание и посочваме източника му. Източник на тази новина е плевенският сайт http://plevendnes.com