Стартира кампанията „Чиста околна среда 2024“ за иновативни проекти.

Плевен днес


Започва годишният конкурс за 2024 година в рамките на Националната кампания „Чиста околна среда“. Електронното участие в конкурса е отворено за общини, кметства, кметски наместници, училища, детски градини и центрове за подкрепа на личностното развитие или обединени детски комплекси.

Управителният съвет на ПУДООС реши да осигури до 3,5 милиона лева за тази инициатива. Състезанието е насочено към одобряването на най-оригиналния и екологично ориентиран проект под мотото „Обичам природата и аз участвам“. Общите фондове ще бъдат разпределени така: до 2 млн. лв. за проекти на общини и кметства (по 15 000 лв. за проект с ДДС) и до 1,5 млн. лв. за училища, детски градини и центрове (по 7 500 лв. за проект с ДДС).

Крайният срок за изпълнение на проектите е ноември 2024 г. за общини и кметства, и октомври 2024 г. за училища, детски градини и центрове. Проекти от заявители, които са получили финансиране от кампанията през 2022 г. и 2023 г., няма да бъдат разглеждани.

Информацията и критериите за участие в конкурса може да се намерят на електронната страница на Министерството на околната среда и водите (МОСВ), и включват обявления за общини, кметства (Приложение 1) и за училища, ЦПЛР/ОДК, детски градини (Приложение 2), както и декларации за избягване на двойно финансиране и потвърждение на автентичността на данните и подписите.

Конкурсните материали трябва да се изпратят до ПУДООС електронно, сканирани в един файл. Посочени са краен срок за подаване: 23 февруари 2024 г. за училища и детски институции и 29 февруари 2024 г. за общини и кметства. Входящите номера на заявленията ще бъдат публикувани на уебсайта на ПУДООС, а резултатите от класирането ще бъдат обявени на същия уебсайт до 15 април 2024 г.

Източник на информацията: PlevenZaPleven