Старт на Международен китарен фестивал в Плевен с Acoustic Queen

Общество


С проекта Acoustic Queen и изпълнения на млади китаристи в Плевен започна десетото издание на Международния фестивал на китарата. То беше официално открито от заместник-кмета на община Плевен Елина Димитрова, председателят на Комисията по култура в Общинския съвет Димо Дешев и творческия директор на събитието Николай Михайлов.

„Изключително се радвам, че можем отново да проведем това престижно събитие в Плевен, което се утвърди като един от културните символи на нашия град, осигурява пространство за срещи между музиканти, педагози, артисти и любители на музиката. Убедена съм, че предстоящите фестивални дни ще са изпълнени с вълнение, благодарение на красотата на музиката и таланта на изпълнителите,“ сподели зам.-кметът Димитрова.

Димо Дешев отправи пожелание за успех на фестивала, казвайки че „Музиката, според думите на Аристотел, е най-висшата форма на изкуството, тъй като онова, което не може да се изрази с думи, е казано чрез музиката. Това е универсален език, който според друг древен мислител позволява комуникацията с красотата, с боговете,“ подчерта той.

„За мен, като преподавател, основна стойност е запазването на българското образование и култура, и вярвам, че това е дълг на обществото. От тази гледна точка, смятам че фестивалът е средство, което е необходимо за запазването на тези ценности“, допълни Николай Михайлов.

След официалните речи, талантите от Плевенския китарен ансамбъл при Националното училище по изкуствата „Панайот Пипков“ с диригент Пламен Марков заеха сцената в парка на Регионалния исторически музей. Публиката също аплодираше изпълненията на Борислав Ковачев, Ралица Хайдърска и Катерина Вачкова, които бяха лауреати от деветото издание на фестивала.

Важен момент на вечерта беше Acoustic Queen project с участието на Славин Славчев (вокал), Славчо Николов (китара от БТР и „Фондацията“), Добрин Векилов-Дони (бас китара и вокал от „Фондацията“), Венко Поромански (ударни от „Фондацията“) и Михаил Шишков – син (клавишни, мандолина и вокал). Прозвучаха известни песни на Queen, което предизвика вълнение и силни аплодисменти сред публиката.

Фестивалът продължава вечерната програма с представления от плевенските китарни школи – студенти от НУИ „Панайот Пипков“ и читалище „ЛИК“ участват в ансамбъла Electric guitars ensemble project Los Senores. Представен ще бъде и The blues jamming project & Костадин Шотев, включващ Костадин Шотев (вокал), Павел Копчев (бас), Момчил Крачунов (клавишни), Мартин Найденов (ударни) и Драгомир Ценов (китара).

Фестивалът получава подкрепа от Министерството на културата чрез конкурсната сесия за Фестивали в областта на професионалното музикално изкуство и е част от Културния календар на Плевен за 2024 година. Организатори са читалище „ЛИК“, Община Плевен и сдружение „Изкуството до мен“.

Информацията в статията е предоставена от кореспондент на БТА в Плевен, Елина Кюркчиева от БТА.