Студенти организират благотворителна кампания за пострадалите от наводненията

Плевен днес


Над 1500 декара замърсени площи в близост до водни басейни бяха почистени от стотици служители и партньори на Кока-Кола ХБК България в рамките на 17-ата доброволческа инициатива на компанията „Моят зелен град“. Това мероприятие се организира в подкрепа на Световния ден за почистване и в партньорство с кампанията на bTV „Да изчистим България заедно“.

Най-голямата група от доброволци запретна ръкави в столицата, като те почистиха замърсените участъци в Северния парк, който обхваща площ от над 500 декара. Останалите 7 локации, които възвърнаха естествената си красота благодарение на усилията на участниците в зелената инициатива, са в и около градовете Варна, Бургас, Пловдив, Плевен, Велико Търново, Стара Загора и Благоевград. Резултатът е събрани в различни категории текстилни, пластмасови, хартиени, стъклени и метални отпадъци, които доброволците предадоха за рециклиране с помощта на ЕКОПАК България.

„За 17-а поредна година нашите колеги и партньори възприемат опазването на околната среда като своя мисия и заедно продължаваме да допринасяме за общото ни усилие за „Свят без отпадъци“, към което се стремим. Водата е сред най-ценните ресурси за нашата компания, и затова сме особено радостни, че днес акцентът на инициативата е върху териториите около реки и водни басейни. Продължаваме да информираме нашите потребители за ползите от разделното събиране на отпадъците и тяхното рециклиране“, поясни Саша Маркович, генерален директор на Кока-Кола ХБК България, и добави: „Голяма част от доброволците днес участваха с децата си. Като родител съм убеден, че подобни действия възпитават бъдещите зелени посланици, които ще се грижат за устойчивото развитие на нашата планета.“

В инициативата „Моят зелен град“ в София се включиха и служители от партньорски организации на компанията, както и доброволци от фондация „Сошъл Фючър“, чиято мисия е включването в пазара на труда на хората с различни възможности в България. Откриването на акцията беше придружено с жестомимичен превод.

„Много се радвам, че споделяме общи каузи с Кока-Кола ХБК, които променят света към по-добро. Участието ни в днешната инициатива е логично продължение на нашето дългогодишно партньорство и вярвам, че занапред ще продължим да доказваме, че личният пример е най-добрият начин за промяна на нагласите“, каза Йоана Колева, съосновател на фондация „Сошъл Фючър“.

Инициативата „Моят зелен град“ подкрепя глобалните ангажименти на Кока-Кола до 2030 г. да постигне 100% събиране и рециклиране на всяка продадена бутилка или кен, както и до 2040 г. да се превърне във въглеродно неутрална компания.

Като част от предишните издания на кампанията екипът на Кока-Кола в страната успя да озелени, почисти и облагороди множество местности, горски пространства и паркове. През пролетта на 2024 г. доброволците в „Моят зелен град“ засадиха близо 200 широколистни и иглолистни дървета в София. В предходните акции те засадиха над 7 декара гори, събраха разделно тонове отпадъци от десетки замърсени точки в България, почистиха над 30 км крайбрежни зони, трансформираха 10 спирки на градския транспорт в София в контейнери за събиране на пластмаса и подкрепиха множество общественополезни инициативи.

Информацията в статията е предоставена от dnes.bg.