Съвместен проект за намаляване на риска от наводнения по Дунав реализират  страните по поречието на реката [ИП]

Икономика

Десет държави от Дунавския речен басейн – Австрия, България, Хърватска, Чехия, Германия, Унгария, Словакия, Словения, Румъния и Сърбия, започнаха реализацията на съвместен проект „Намаляване на риска от наводнения чрез възстановяване на заливни равнини по р. Дунав и притоците й” (DANUBE FLOODPLAIN).  поставя началото на 30 месеца  интензивно транснационално сътрудничество в басейна на река Дунав.
Официалната откриваща среща и първото събитие със заинтересованите страни по проекта се проведоха  на 27 и 28 септември 2018 г. в столицата на Румъния  Букурещ .
Проектът DANUBE FLOODPLAIN се изпълнява с финансовата подкрепа на Програма за транснационално сътрудничество „Дунав 2014-2020“.  Ще бъде осъществен в рамките на 30 месеца от 18 партньори и 4 асоциирани стратегически партньори от десетте държави.  Основната цел на проекта е подобряване на трансграничната координация при управление на водите, както и проучване на възможностите и разработване на обща методология за намаляване на риска от наводнения чрез използване на алтернативни неструктурни мерки за възстановяване на заливни зони, като едновременно с това се повишават и ползите за опазването на биоразнообразието.
Откриващата среща включваше участие само на партньорите по проекта, в това число представители на БДДР, които прегледаха отново и уточниха детайлите по проектните дейности и работната програма, като същевременно се обединиха около необходимите срочни действия през текущия и следващите шест месеца.
Беше организиран и Семинар за ангажиране на заинтересованите страни, на който беше представена ключова информация за осигуряване участието на заинтересованите страни по проектните дейности и за изготвянето на план за процеса на участие на заинтересованите страни.
Проектът DANUBE FLOODPLAIN стартира на 1 юни 2018 г. и  ще  приключи до 30 ноември 2020 г.   Общият бюджет на проекта е 3,67 млн. евро.

Pleven.info е автоматичен агрегатор на новини. Ние спазваме Creative Commons лиценза за онлайн съдържание и посочваме източника му. Източник на тази новина е плевенският сайт https://infopleven.com