Съдии дават лекции на ученици за важността на правосъдието.

Общество


Повече от 60 лекции са представили съдии от Районния съд (РС) в Плевен пред ученици през настоящата учебна година. Те се провеждат в рамките на образователната програма „Съдебната власт – информиран избор и гражданско доверие. Отворени съдилища и прокуратури“, което ще се осъществи по инициатива на Висшия съдебен съвет и Министерството на образованието и науката. За това информира председателят на РС съдия Вера Найденова.

Извън седемте плевенски училища, програмата обхваща и едно учебно заведение в Долни Дъбник, добави съдия Найденова. Според нея, лекциите на петимата съдии по различни теми предизвикват интерес сред младежите и се провеждат в атмосфера на активни дискусии. Одна от особено популярните теми е свързана с наркотиците.

Съдия Найденова отбелязва, че тази учебна година в програмата са включени и специалисти като психолог, инспектор от Детска педагогическа стая и началник на отдел „Закрила на детето“ при Дирекция „Социално подпомагане“ в Плевен, с което се цели по-широката информираност на учениците по теми, извън съдебната практика.

„През март осъществихме и инициативата „С бистър ум зад волана“, която е насочена към учениците от 11 и 12 клас и се реализира заедно със сектор „Пътна полиция“ при Областната дирекция на МВР в Плевен“, допълни съдия Найденова. Основната цел е да се информират бъдещите шофьори за възможните наказания при шофиране след употреба на алкохол.

Най-вълнуващият момент от срещите беше прожекцията на късометражен филм за реален случай, който показва последствията от шофиране след употреба на наркотици. „Много от децата се разплакаха, показвайки своите емоции, което ме прави уверена, че никой от тях няма да рискува да седне зад волана след употреба на алкохол или наркотици“, коментира съдия Найденова.

Също така, част от образователните срещи включваха тест със симулационни очила, имитиращи състоянието на пиян шофьор. Учениците изпитваха затруднения при вървене между конуси, писане на съобщения в телефона и вземане на паднали ключове – всичко това, за да осъзнаят реалността на алкохолно-нарушено възприятие.

Ръководството на Районния съд в Плевен има амбицията „С бистър ум зад волана“ да се организира всяка година през март, за да се напомня на младите хора в града за рисковете от шофиране след употреба на алкохол или наркотици преди абитуриентските балове.

В Районния съд в Плевен тази седмица се провежда инициативата Седмица на отворените врати, организирана по случай Деня на Българската конституция и включваща разнообразни мероприятия.

Сведенията за тази статия са предоставени от Елина Кюркчиева, БТА.