Със силен студ потреблението на електроенергия нарасна с 57%

Плевен днес


През зимния период обикновено се увеличава потреблението на електроенергия, особено при по-ниски температури. Статистиката показва, че консумацията през зимата се увеличава с 30-40% спрямо потреблението през септември. При някои клиенти този ръст може да достигне 70%, в зависимост от начина на отопление. Ако домакинствата се отопляват на ток, над 60% от общата консумирана енергия се използва за отопление и подгряване на вода.

Данните на Електрохолд сочат, че средното потребление на домакинство в Западна България се е повишило с 57% през декември 2023 г. в сравнение с ноември. Това е най-високата стойност за декември от приватизацията на дружеството през 2007 г. Фактурираното потребление до 22 януари отбелязва още 14% ръст спрямо декември.

В същото време средните температури в Западна България се са понижили значително. През декември 2023 г. те бяха около 4,5 градуса според НИМХ, докато от началото на януари средната температура продължава да се понижава и е под 2 градуса.

Фактурите на клиентите се базират на индивидуалното им потребление и отразяват реалното количество консумирана енергия. Електрохолд препоръчва на клиентите да използват електроенергията разумно и отговорно, особено през студените дни.

Експертите по енергийна ефективност предлагат група мерки, които могат да намалят разхода за електроенергия с между 15% и 40%, без да се нарушава уюта в домакинството.

Повече информация относно това как Електрохолд насърчава енергийната ефективност може да бъде открита на техния уебсайт.

Източник на информацията: PlevenZaPleven