С грандиозна „Аида“ приключиха Вердиевите вечери в Плевен [ПД]

Акценти

С грандиозна „Аида“ приключиха Вердиевите вечери в Плевен. Прекрасната опера събра на сцената на Летния театър Плевенската филхармония, цяла плеяда световноизвестни солисти, десетки хористи от Хор „Гена Димитрова“ и Хора на Ресенската опера, тромпетисти от класа на Пенчо Пенчев при Националното училище за музикално и танцово изкуство „Добрин Петков“ в Пловдив и прекрасните танцьори от Балетната школа при читалище „Съгласие“ в Плевен. Общото внушение на продукцията беше осигурено с красиви костюми и декори и добро осветление и озвучаване.

Световноизвестната прима Цветелина Василева блесна в ролята на Аида. Лирико-драматичното сопрано, наричано от меломани и критици „българското оперно чудо“, изгради убедително образа на етиопската поробена принцеса, влюбена в младия египетски генерал Радамес.
Със страст и артистичност мецосопраното от Сърбия Саня Анастасия изигра ролята на Амнерис, дъщерята на египетския фараон, която се бори за сърцето на Радамес. Дарио ди Виетри от Италия спечели симпатиите на публиката в ролята на Радамес, който остава верен на своята любима Аида и заедно с нея посреща смело смъртта.
Венцеслав Анастасов в ролята на Амонасро, етиопския цар и баща на Аида, доказа за пореден път своя талант пред плевенската публика, след като предходната вечер изигра прекрасно ролята на Набуко в едноименната опера на Джузепе Верди. Внушителни образи изградиха и Юлиян Константинов (върховния жрец Рамфис) и Ивайло Джуров (египетския фараон и баща на Амнерис). В постановката участваха още Емилия Джурова (жрица) и Стилиян Цветанов (вестител).

Публиката изрази многократно възхищението си от музикалното събитие с бурни аплодисменти и възгласи „браво“ след всяка ария, картина или танц на талантливите малки и по-големи балетисти. А на финала на оперния спектакъл зрителите дълго ръкопляскаха на крака, като не желаеха да се разделят с магията на произведението. Диригент на спектакъла беше маестро Найден Тодоров, а режисьор – Надежда Христозова.

Pleven.info е автоматичен агрегатор на новини. Ние спазваме Creative Commons лиценза за онлайн съдържание и посочваме източника му. Източник на тази новина е плевенският сайт http://plevendnes.com