Театър Плевен се присъединява към модернизация на културните съоръжения.

Плевен днес


Проект за подкрепа на сценичните изкуства в България успешно премина административен контрол и е приемлив за финансиране чрез инструмента за интегрирани териториални инвестиции (ИТИ) в рамките на Програмата „Развитие на регионите“. За водеща организация е избран Националната академия за театрално и филмово изкуство „Кръстьо Сарафов“, а в консорциума участва и Драматично-куклен театър „Иван Радоев“ от Плевен.

Целта на концепцията е да се създадат висококачествени културни центрове чрез интеграция на културните съоръжения в девет театрални комплекса, разположени в шест региона на страната. Общият бюджет на проекта е 7 812 850 лв., като 3,4 млн. лв. от тях са предназначени за обновяване на техника и обучения в Плевен. Допълнително се очаква и собствено финансиране от 218 400 лв.

В рамките на проекта предстои да бъде създаден регистър на сценичното оборудване в страната, който ще включва детайли за имоти, оборудване и технически персонал в театрите. Тази инициатива е под егидата на Министерството на културата и предвижда създаването на софтуер за обработка на данни в регистъра.

Желаещите да се информират повече за планираните дейности, да направят предложения или да участват в обществените обсъждания, могат да посетят уебсайта на програмата, да изпратят коментари по имейл или да запълнят онлайн анкета. Също така, е предвидено обществено обсъждане на 21 март 2024 г. в Плевен.

Активни са и анкети за други три концепции в рамките на ИТИ за регион Плевен, свързани със здравеопазването, местноразвитието и образованието.

За повече информация, посетители се насочват към Областния информационен център – Плевен.

Източник на информацията: PlevenZaPleven