Тежко пострадало момче след падане с тротинетка в Плевен

Плевен днес


Шестнадесетгодишно момче е със сериозна черепно-мозъчна травма и е в критично състояние след падане с електрически скутер в Плевен. Инцидентът е станал на 27 август около 20:40 часа в града, съобщават от Областната дирекция на МВР в града.

Непълнолетният е приет за лечение в болница „Д-р Георги Странски“. Полицаи са извършили оглед на мястото на инцидента. Причините за инцидента са в процес на установяване.

Случаят е подаден на прокурор в Районната прокуратура в Плевен и е образувана предварителна проверка, допълват от полицията.

В Плевен са регистрирани значителни инциденти с електрически скутери, отбелязват от Областната дирекция на МВР. Само за последното денонощие в полицията са постъпили пет сигнала за произшествия с водачи на електрически скутери в областния град. Увеличават се и сигналите от пешеходци, тъй като по пътеките за разходка преминават скутери с висока скорост.

Местната полиция в Плевен посочва, че са приети редица текстове в Закона за движение по пътищата, които въвеждат строги правила за използването на индивидуалните електрически превозни средства.

Първото изискване е тези средства да са технически изправни – да имат работещи спирачни системи, технически изрядни светлини и електронен или механически звънец. Изискванията към водачите са повече. Законът гласи, че те могат да управляват тези средства с максимална скорост от 25 км/ч, като общинските съвети могат с наредба да определят участъци с по-ниска скорост на движение. Електрическите скутери могат да се използват само в изградена велосипедна инфраструктура и по пътища, на които максималната разрешена скорост е до 50 км/ч. Минималната възраст за управление на индивидуално електрическо превозно средство е 14 години. Тези деца могат да карат само на велоалея. При навършени 16 години водачът може да се движи и по пътища и улици с максимално разрешена скорост до 50 км/ч, уточняват още от полицията в Плевен.

Информацията в статията е предоставена от dnes.bg.