Тестват системите за ранно предупреждение и BG-Alert на 1 октомври

Плевен днес


На 1 октомври от 11:00 часа ще бъдат проверявани Националната система за ранно предупреждение и оповестяване и системата BG-Alert, информираха от Главната дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ към МВР.

Целта на тестовете е да се оцени техническото състояние на системата и да се обучи населението да разпознава сигналите и съобщенията.

По време на тестовете, чрез акустичните устройства на Националната система за ранно предупреждение и оповестяване (НСРПО), ще бъде излъчен национален сигнал за тревога/край на тревогата. Проверката ще се осъществи в градовете София, Бургас, Варна, Кърджали, Монтана, Пазарджик, Плевен, Пловдив, Русе, Смолян, Враца, Стара Загора, както и в общини в областите Видин, Перник и Ямбол и в населените места в 30 км зона около АЕЦ „Козлодуй“.

Планира се да бъдат ангажирани и локалните системи за оповестяване, интегрирани в НСРПО и изградени в обекти, чиято дейност потенциално създава риск от бедствия.

При провеждане на тестовете, чрез системата BG-Alert ще бъде разпространено съобщение до всички мобилни устройства на гражданите в страната, което ще бъде на български и английски език. Съобщението ще бъде получено еднократно, придружено от специфичен звук и/или вибрация. Потребителите могат да управляват тестовите съобщения от BG-Alert и да ги активират/деактивират. Подробна информация за настройване на устройствата може да се намери на официалния сайт на системата.

БТА припомня, че преди два месеца, по време на заседание на ресорната парламентарна комисия, представители на МВР обясниха необходимостта от по-прецизни правила за задействане на системата BG-ALERT. Директорът на пожарната, Александър Джартов, уточни, че системата BG-ALERT може да бъде активирана от кметове на общини, областни управители и министри, като заявката се координира с ГДПБЗН. Той добави, че при липса на достъп до системата от съответните компетентни органи, ГДПБЗН може да генерира и изпрати съобщение по тяхно искане.

Информацията в статията е предоставена от dnes.bg.