Топли дни отстъпват място на валежи и градушки в страната.

Плевен днес


Синхронът с капризите на времето продължава, като след кратък период на топлина отново се наблюдават валежи и градушки.

„От денес сме свидетели на постепенно понижение на температурите, като влага се очаква предимно в северните райони на държавата. Най-силен дъжд очакваме в районите на Плевен, Велико Търново, Разград и Шумен. Възможни са и силни гръмотевични бури, съпроводени с градушки“, заявява метеорологът Петър Янков в ефира на „България сутрин“.

Янков уточнява, че през петък ще настъпи повишение на температурите, което ще достигне стойности между 25 и 30 градуса, като за западните райони се очакват температури около 23 до 25 градуса. Значителни количества дъжд се прогнозират за централните и източните части на страната. През съботата и неделя атмосферата ще стане по-стабилна, което ще доведе до повече слънчеви дни. На термометъра ще видим 29 до 35 градуса, без индикации за гръмотевични бури. Дъждове се очакват главно следобяд и то предимно в планинските области.

Температурите край Егейско море ще бъдат в диапазона на 37-39 градуса, а по родното Черноморие – около 28-29 градуса. Водата в моретата ни ще има приблизителна температура от 24 градуса, а в Егейско море – около 25-26 градуса.

„Очаква се слаба геомагнитна активност. В района на Балканите не предвиждаме изненадващи промени в геомагнитното поле“, добави Янков за Bulgaria ON AIR.

Според него в понеделник и вторник следобед ще има превалявания с гръмотевици. Последващата сряда дава началото на сух интервал, придружен с възходяща термометърна крива към четвъртък и петък. Също така, се разчита на завръщане на дъждовете в събота при температури около 35 градуса.

„Юли ще е по-стабилен по отношение на климата. Ще се радваме на повече слънце и по-малко валежи от обичайното. И юли, и август ще бъдат сухи месеци. Тази година се оформя като особено топла. В момента преминаваме през пика на затоплящия период“, коментира още метеорологът.

След внушителните градушки в областите на Велико Търново и Габрово, Янков успокоява, че в столицата няма риск от градушки с големи размери на зърната.

По темата за потенциални пожари, той споделя, че текущите валежи ще допринесат за повишаването на относителната влажност на въздуха, но рисковите фактори ще нарастват с настъпването на сухия период през следващата седмица. Янков съветва да се предприемат необходимите мерки и да се избягва разпалването на открит огън.

Очаквайте скоро видеорепортажа с пълното интервю.

Информацията в статията е предоставена от dnes.bg.