Община Плевен отбелязва празника Баба Марта с традиционни мартеници.

Плевен днес


На 1 март, по случай празника на Баба Марта, в Община Плевен цареше весела атмосфера благодарение на гостите и различни инициативи. Ръководството на администрацията, общинските съветници и служителите бяха приятно изненадани с мартеници, изработени и подарени от децата на детските градини „Звънче“ и „Първи юни“, както и от възпитаниците на Центъра за специална образователна подкрепа „П. Р. Славейков“ и децата от шестте центъра за настаняване от семеен тип в Плевен.

Като част от тези празнични моменти, кметът на Общината д-р Валентин Христов беше изненадан с посещение от живи мартенички и образа на Баба Марта, донесени от децата на ДГ „Звънче“.

Великолепна голяма мартеница сега оживява сградата на Общината, благодарение на труда на деца и подкрепата на „Сдружение на производители на мартеници и традиционни сувенири“ и други местни творци. Символът на здравето и пролетта беше подарен на председателя на Общинския съвет доц. д-р Иван Малкодански, който лично го закачи на фасадата на административната сграда.

Традицията на 1 март е да се украсяват хора, животни и дървета с мартеници, които символизират здраве и успех и представляват белите и червените нишки, усукани заедно. Мартениците се носят до 9 март, денят на Св. 40 мъченици, или до 25 март, Благовещение, или докато не се види щъркел, лястовица, кукувица, или цъфне дърво.

Честит първи март! Нека всички са здрави и усмихнати!

Източник на информацията: PlevenZaPleven