Община Плевен поздравява всички с Честита Баба Марта!

Последни новини


Празникът на Баба Марта бе весело отпразнуван днес в Община Плевен, където настроението беше възвишено благодарение на гостите и различни изненади. Ръководството на Общината, Общинският съвет и служителите на администрацията получиха мартеници като подарък от децата на детските градини „Звънче“ и „Първи юни“, както и от деца от Центъра за специална образователна подкрепа „П. Р. Славейков“ и представители на шестте центъра за настаняване на деца от семеен тип в града. Кметът на Общината, д-р Валентин Христов, беше посрещнат с жива изненада от мартенички, придружени от самата Баба Марта, благодарение на децата от ДГ „Звънче“.

Сградата на Общината бе украсена с огромна мартеница, която бе приготвена от деца с подкрепата на „Сдружение на производители на мартеници и традиционни сувенири“ в Плевен и други производители. Този красив символ на празника бе подарен на председателя на местния парламент доц. д-р Иван Малкодански, който лично я закачи на фасадата на Общината.

На 1 март с мартеници се закичват хора, дървета и животни за здраве и успех. Червено-белият аксесоар, създаден от преплетени бял и червен конец, се носи до 9 март, денят на Св. 40 мъченици, или до 25 март, Благовещение, но може да се свали и при видянето на щъркел, лястовица, кукувица или цъфнало дърво.

Пожеланието обръщено към всички е „Честита Баба Марта!“, с насърчение да бъдат здрави и усмихнати в предстоящия месец.