Топлофикациите искат по-високи цени за парно, освен в София.

Плевен днес


От 1-ви юли повечето отоплителни предприятия в България планират да увеличат цените за доставка на отопление и гореща вода, както става очевидно от техните заявки до Комисията по енергетика и водоснабдяването. Въпреки това „Топлофикация – София“, която продължава да се бори с финансови задължения, предлага понижаване на разходите за отопление.

„Реално, не вярвам тази ситуация да е осъществима. Отоплителните компании калкулират своите разходи съгласно предварително установени формули, което води до определена цена на произведената електрическа и топлинна енергия. Цената за енергията генерирана от Топлофикация и топлата вода се базира на разпределението на тези разходи. Ако „Топлофикация – София“ иска да предложи по-ниска цена за парното, би трябвало да налага по-високи цени за електричеството, което води до кръстосано субсидиране, което не е допустимо“, коментира Кремен Георгиев, председател на Асоциацията на топлофикационните дружества в България, за БНР.

Разпределението на разходите на „Топлофикация – София“ ще бъде регулирано от КЕВР. „Топлофикация – Плевен“ също изразява желание за понижение на цените на отоплението.

„Причината за Плевен е отлична от софийската. В края на предишната година „Топлофикация – Плевен“ пусна нови мощности за производството на електричество и топлинна енергия, което подобри тяхната продуктивност. Затова отстъпката в цените е напълно оправдана“, допълва Георгиев.

Енергийният регулатор трябва да утвърди окончателните тарифи за топлофикационните услуги до края на юни.
„Според нашите изчисления, които се извършват наравно с КЕВР и предоставят определена перспектива, се очаква средната цена за централното отопление в страната да се понижи с до 5%. Не предвиждаме цените да се увеличат“, заяви Георгиев.

Срокът за монтаж на дигитални топломери е до 2027 година, но замяната вече е започнала в широк мащаб, допълни той в предаването „Преди всички“.

Информацията в статията е предоставена от dnes.bg.