Топлофикация София предлага енергия на по-ниска цена от юли.

Плевен днес


„Топлинното предприятие в София е внесло искане за установяване на нови тарифи за топлоенергия в размер на 97,78 лева за MWh без включен данък върху добавената стойност (ДДС) за периода от 1 юли, както информира Българската телеграфна агенция. Запропонираната сума е с 29,11% по-малка в сравнение с настоящата, която възлиза на 137,93 лева за MWh, посочва се в подаденото заявление от звеното затоплофикация до регулаторния орган, чиято цитата ни достига от агенцията.

В допълнение към подадения документ, от компанията уточняват, че през сегашната 2023 година са произведени 4 385 812 MWh термична енергия, което показва намаление от 7% спрямо предварителните очаквания за периода. Спадът в производството се аргументира с метеорологични промени.

„Топлофикация Плевен“ предлага нов тарифен план, според който стойността на доставената топлоенергия да се понижи до 56,10 лева за MWh от началото на юли, в сравнение с текущата цена, която е 96,94 лева за MWh, като това показва значително понижение от 42,13%.

В същото време, „Топлофикация Бургас“ иска да увеличи стойността на горещата вода до 118,52 лева за MWh, като в момента тя е оценена на 95,20 лева за MWh, което бележи нарасналост от 24,50%.

За своя страна, компанията във Велико Търново предвижда увеличение на цените за топла вода в бъдещия период, достигайки до 331,83 лева за MWh, като настоящата цена е 131,82 лева за MWh, означавайки ръст от 60,27%.

ЕВН „Топлофикация Пловдив“ също е изпратила до КЕВР информация относно тарифите си, валидна от първи юли, но детайлите остават конфиденциални. По-рано в края на март, от компанията комуникираха, че според техните изчисления крайната цена за топла енергия към потребителите би се увеличила с 13 процента, достигайки до 156,94 лева за MWh за следващия регулационен период.

При „Топлофикация Перник“ и „Топлофикация Сливен“ също са представени заявки, но спецификите по тях са анонимизирани.

Според информация подадена от БТА, КЕВР традиционно се захваща с корекция на ценообразуващите параметри във всички топлофикационни предприятия, като използва уеднаквена методика. Очаква се и общественото мнение да бъде чуто по въпроса.

До 30 юни КЕВР ще обяви окончателното си решение по отношение на цените на парното и топлата вода, като в резолюцията си ще актуализира ценовите компоненти въз основа на най-новите данни до юнския край.

Информацията в този материал е осигурена от dnes.bg.