Тренировъчен полет на хеликоптер за спешна помощ в Плевен.

Общество


В Плевен тази сутрин беше проведен тренировъчен полет на хеликоптер за спешна въздушна медицинска помощ. Председателят на Общинския съвет в Плевен, доц. д-р Иван Малкодански, съобщи това за БТА. Хеликоптерът кацна около 9:00 часа в района на Втора клинична база на Университетската многопрофилна болница за активно лечение (УМБАЛ) „Д-р Георги Странски“. Целта беше да се симулира ситуация, при която пациент в спешно състояние се транспортира с линейка от болница в Плевен до предварително определеното място за кацане на хеликоптера, тъй като още не е била построена специална площадка в Плевен, обясни доцент Малкодански.

Тренировъчният полет беше наблюдаван от заместник-министъра на здравеопазването, доц. д-р Петко Стефановски, ректора на Медицинския университет проф. д-р Добромир Димитров и народния представител от ГЕРБ-СДС Валери Лачовски.

На 20 юни екип на Центъра за спешна медицинска помощ по въздуха извърши първата си мисия – транспортиране на пациент от местопроизшествието до хеликоптерна площадка на медицинско заведение. Първата мисия на спешната въздюшна медицинска помощ беше реализирана на 4 юни тази година.

Информацията за статията е предоставена от кореспондента на БТА в Плевен Елина Кюркчиева от БТА.