„Тридесетото юбилейно издание на похода ‘По стъпките на Апостола’ стартира“

Последни новини


Плевен във вихъра на патриотизма: Тридесетият Национален поход „По стъпките на Апостола“ тръгна към Карлово

Вълната от национален патриотизъм отново заживя с пълна сила в Плевен, където 250 души, сред които 68 ученици, дадоха началото на 30-ото издание на историческия поход „По стъпките на Апостола“. Събитието, ярко очертано в културния календар на страната, започна с традиционно полагане на цветя пред паметника на Васил Левски, символ на българската свобода. Комитетът и Сдружение „Васил Левски“ оглавяваха тази възрожденска мисия под ръководството на д-р Галина Цветкова, която изрази своята гордост от събитието, подчертавайки възпитателната ценност на тоя поход:

„Това, което походът дава на децата, е съчетанието на природата с многото трудности в Централен Балкан, се научаване на взаимопомощ, на себеопознаване, на вяра в собствените сили, на другарство, чувството, че принадлежиш на общност, на група твои съмишленици“, сподели ръководителят на похода.

Изправени пред предизвикателствата на Стара планина, участниците се потопиха в прегръдката на природата, отдавайки почит към делото и идеалите на великия революционер. Васил Копчев, почетен председател на Комитета и инициатор на похода, провокира мисълта към българските корени:

„Като никой друг Левски обладава най-добрите качества на българското племе… Поклон, Апостоле!“.

От името на Община Плевен, секретарят Соня Ганева изпрати пожеланията си към всички участници, подчертавайки значението на повишаване на патриотичните ценности в младите поколения.

На 18 юли, в деня отбелязващия рождението на Левски, всички пътища водят към Карлово, където походниците ще бъдат посрещнати с почести от кмета д-р Емил Кабаиванов и участниците в общинската управа.

Сърце на похода беше 79-годишният Васил Чардаклиев, наследник на Левски, докато най-младият ентусиаст имаше едва две и половина години – показвайки, че духът на апостола не познава възраст.

Културното наследство на маршрута бе обогатено с нови символи – песента „Небе в очите“ от Георги Милтиядов и Десислава Софранова в изпълнение на квартет „Белканто“, и изработеното с много любов и старание везано знаме на похода.

Община Плевен и Българският туристически съюз осигуриха финансовата подкрепа необходима за успеха на похода, като специално внимание бе обърнато на учениците, благодарение на лични дарения от видни граждани.