Увеличение регистрирани безработни в Плевен със 110 лица.

Плевен днес


Към края на януари 2024 година в Плевен, броят на регистрираните безработни лица в местното Бюро по труда е достигнал 2395, което представлява нарастване с 110 души в сравнение с предходния месец, декември 2023 г. През януари новорегистрираните безработни лица са 406.

Процентът на безработицата за региона, отчитан от Дирекцията на Бюрото по труда в Плевен, е 4,80% през месец юли, което е увеличение с 0,22 процентни пункта спрямо декември 2023 година, когато е бил 4,58%.

За януари 217 души са започнали работа – 202 от тях на първичния трудов пазар и 15 по програми на Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“. Отпадналите от регистрацията по различни причини лица са 68.

В момента, Бюрото по труда разполага с 58 обяви за работа, които предлагат общо 98 свободни позиции. Търсенето се фокусира предимно в производството на облекло, здравния сектор и ресторантьорството и услугите. Има потребност от различни специалисти, включително Работник-поддръжка, Продавач-консултант, Санитар, Главен счетоводител, Отчетник-счетоводство, Организатор дейности, Кранист и други.

Дирекция „Бюро по труда“ – Плевен също съобщава, че продължават заявленията за участие в програми за обучение с ваучери за придобиване на дигитални умения, както и проект „Родители в заетост“, като част от активните мерки на пазара на труда.

Източник на информацията: PlevenZaPleven