Увеличени помощи за раждане стимулират раждаемостта в Плевен Община

Последни новини


В Плевен стимулират раждаемостта с увеличение размера на помощи за родители

Плевен, 30 май 2024 г. – С гласовете на мнозинството Общинският съвет в Плевен прие значително увеличение на еднократните помощи за семействата с новородени или осиновени деца до трето включително, стимулирайки така раждаемостта в региона. Решението е прието с 33 гласа „за“, 3 се въздържаха и 4 гласа „против“ по време на редовното заседание на Общинския съвет.

Промените, които бяха внесени като втора точка в дневния ред, целят да стимулират раждаемостта и отговорното родителство в общината. Според Наредба №38 от 27 януари 2022 г., конкретизират се критериите, които родителите трябва да отговарят за получаване на помощта – да са пълнолетни, с постоянен адрес в общината, да имат непрекъснати здравноосигурителни права и да нямат задължения към Общината. За семействата с други деца, те трябва да посещават учебно заведение в общината, съгласно закона.

Обсъждането в залата продължи, като се чуха и предложения за отлагане на точката, но в крайна сметка промените бяха одобрени. Ето как изглеждат новите размери на помощите по чл.8 на Наредбата:

За първо дете, родителите/осиновителите със средно или висше образование ще получават 400 лв., което е удвоение на предишната сума от 200 лв. За второ дете, помощта нараства от 300 лв. на 500 лв., а за трето – от 400 лв. на 600 лв. Така се стимулират родителите с по-висока степен на образование.

Също така, новата алинея 5 в чл. 8 предвижда, че майки, които са постоянни жители на община Плевен и редовни студентки, ще получават еднократна помощ от 600 лв.

За осигуряването на необходимите средства за тези промени, общината предвижда минимално дофинансиране, което ще бъде покрито от бюджета на Община Плевен. Нововъведените мерки отразяват поставените стремежи за подобряване на демографската ситуация в региона.