Успешно завършено обучение на нови професионални приемни семейства в Плевенския регион

Последни новини


### Завърши обучението на нови кандидатите за професионални приемни семейства в област Плевен

Базово и специализирано обучение на нови кандидати за професионални приемни семейства в област Плевен се проведе в периода 26.08.2024 г. – 05.09.2024 г. Обучението бе част от проект „Повишаване капацитета на служителите на „Агенция за социално подпомагане“ във връзка с модернизиране на системите за социална закрила“, Компонент 1 – BG05SFPR002-2.006, финансиран по програма „Развитие на човешките ресурси“ 2021-2027, съфинансиран от Европейския съюз чрез Европейския социален фонд.

Областният екип по приемна грижа (ОЕПГ) включва и работи в партньорство със седем общини – Плевен, Пордим, Левски, Долна Митрополия, Кнежа, Никопол и Червен бряг. Заедно със представители на Регионалната дирекция за социално подпомагане и отделите „Закрила на детето“ към съответните социални дирекции, екипът организира първоначални срещи с кандидатите за приемни семейства по общини. На тези срещи беше представена информация за процеса на кандидатстване и одобряване, а кандидатите попълниха въпросници с цел самооценка на мотивацията и желанието си да станат част от социалната услуга.

До обучение достигнаха 9 семейства, желаещи да бъдат приемни родители – 2 от община Плевен, 1 от община Левски, 2 от община Кнежа, 2 от община Никопол и 2 семейства от община Червен бряг. Програмата за обучението беше утвърдена и за първи път включваше възможността за участие на действащ професионален приемен родител – Цветослава Лазарова. Тя сподели своя над 7-годишен опит като приемен родител, разказвайки за трудностите и предизвикателствата, щастливите моменти, както и за връзката и раздялата с приемното дете. „Връзката с децата, които приемаме в домовете си, е много специална и изпълнена с моменти на радост, но също така и предизвикателства“, каза Лазарова, предизвиквайки значителен интерес и множество въпроси от кандидатите.

Регистърът за приемни семейства, утвърден за област Плевен и воден от Регионалната дирекция за социално подпомагане, включва 88 професионални приемни семейства. В тях в момента се отглеждат 81 деца, шест от които са с увреждания. Приемната грижа е временна мярка за закрила, която цели да осигури оптимални условия за развитие на дете в семейна среда, предоставяща домашна индивидуална грижа, внимание и обич.